Sabiha Gökçen Biyografisi
Posted on 24 November, 2020 by Administrator
SABİHA GÖKÇEN BİYOGRAFİSİ
Sabiha Gökçen 1913 yılında Bursa'da doğdu. Babası ve annesinin ölümünün ardından, 1925 yılında Bursa'yı ziyaret eden Atatürk tarafından evlat edinildi. Sabiha Gökçen'e "Gökçen" soyadı, henüz havacılıkla ilgisinin olmadığı 1934 yılında soyadı kanununun çıkmasıyla, Atatürk tarafından verildi.
Çankaya İlkokulu ve İstanbul Üsküdar Kız Koleji'nde eğitim gören Sabiha Gökçen, 1935'te Türk Hava Kurumu'nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu'na girdi. Ankara'da yüksek planörcülük brövelerini aldı. Gökçen 7 erkek öğrenci ile birlikte Kırım Rusya'ya gönderildi ve orada yüksek planörcülük eğitimini tamamladı.
1936'da Eskişehir Askeri Hava Okulu'na girdi ve burada aldığı özel eğitimden sonra, askeri pilot oldu. Eskişehir'de 1.Tayyare Alayı'nda bir süre staj yaptı, avcı ve bombardıman uçakları ile uçtu. 1937 yılında Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı'nın da katıldığı bir törenle, kendisine Türk Hava Kurumu Murassa (İftihar) Madalyası verildi. 30 Ağustos 1937'de askeri uçuş brövesi aldı.
Sabiha Gökçen, Hava Okulunda uçuş Eğitimi alarak, pilotluğa ilk adımını attı, 1935.
Balkan Devletleri davetlisi olarak Atina Yunanistan'da. Sabiha Gökçen, Türkkuşu'nda 1955 yılına kadar başöğretmenlik yaptı.
Gökçen 1938'de Balkan devletlerinin davetlisi olarak, uçağıyla Balkan turu yaptı.
Türkiye'ye dönüşünün ardından Türk Hava Kurumu, Türkkuşu'na "Başöğretmen " tayin edildi ve 1955'e kadar bu görevini başarıyla sürdürdü.
1953 ve 1959'da davet üzerine ABD'ye giden Sabiha Gökçen, Türk toplumu ve Türk kadınını tanıttı.
1996'da havacılık kariyerinin en büyük ödülünü aldı. Amerikan Hava Kurmay Koleji'nin mezuniyet töreni için düzenlenen Kartallar Toplantısı'nın onur konuğu olarak katıldığı Maxwell Hava Üssü'nde ki törende, "Dünya Tarihine adını yazdıran 20 Havacıdan biri" seçildi. Gökçen bu ödüle layık görülen ilk ve tek kadın havacı oldu.
Son uçuşunu 1996'da 83 yaşında iken Fransız pilot Daniel Acton eşliğinde, Falcon 2000 uçağıyla yaptı.
TARİHİ HAYATI:
Çankaya İlköğretim Okulu Çankaya, Ankara, Türkiye
Sabiha Gökçen, Bursa Vilayet Baş katibi olan Hafız Mustafa İzzet Bey ile Hayriye Hanım’ın ikinci çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Küçük yaşta anne ve babasını kaybeden Sabiha, 1925 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün Bursa'yı ziyareti sırasında onu görmek istemiştir. Hayat hikayesini kendisiyle paylaşmış ve ona okumak istediğini söylemiştir. Mustafa Kemal Atatürk ise, Sabiha'nın hayat hikayesinden oldukça etkilenmiş ve ağabeyinden izin alarak, Sabihayı manevi evlat edinmiştir. Gökçen soyadını ise "Soyadı Kanunu" çıktığında kendisine Atatürk vermiştir. Gökçen, Atatürk ile birlikte Ankara gelmiş Çankaya İlköğretim Okulu'nda eğitim hayatına başlamıştır.
Arnavutköy Kız Koleji ve Üsküdar Amerikan Kız Koleji İstanbul, Türkiye (- 1935)
Sabiha Gökçen, Ankara'da ilkokul eğitimini tamamladıktan sonra, orta eğitimlerini İstanbul'da bulunan Arnavutköy Kız Koleji ve Üsküdar Amerikan Kız Koleji'nde almıştır.
Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu Türk Hava Kurumu, (4 Mayıs 1935 - 10 Temmuz 1935)
Gökçen, kolej eğitimlerinin ardından Türk Hava Kurumu'nun, Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu'na girmiştir. Burada havacılığa ilk adımını atmış ve paraşüt ve planörcülük eğitimi görmüş, A ve B brövelerini almıştır.
Koktebel Yüksek Planörcülük Okulu Rusya (10 Temmuz 1935 - 1936)
Gökçen, brövelerini aldıktan sonra, Rusya’daki Koktebel Yüksek Planörcülük Okulu’na 8 kişilik öğrenci grubuyla birlikte gitmiştir. Gruptaki tek kız olan Sabiha Gökçen, burada 6 ay boyunca planörcülük eğitimi almıştır.
Özel Ders Eskişehir, Türkiye (1936 - )
Gökçen, Rusya'daki eğitimin ardından Eskişehir Tayyere Mektebi’nde görevli Bnb. Savmi Uçan ve Muhittin Bey tarafından, özel olarak uçuş eğitimine tabi tutulmuştur. Gökçen'in bu eğitimde göstermiş olduğu başarısı Atatürk'ün şu sözleri ile anlaşılmaktadır; "Beni çok mutlu ettin… Şimdi artık senin için planladığım şeyi açıklayabilirim… Belki de dünyada ilk askeri kadın pilot olacaksın… Bir Türk kızının dünyadaki ilk askeri kadın pilot olması ne iftihar edici bir olaydır, tahmin edersin değil mi? Şimdi derhal harekete geçerek seni Eskişehir’deki Tayyare Mektebi’ne göndereceğim. Orada özel bir eğitim göreceksin. ”
Askeri Hava Okulu Eskişehir, Türkiye (1936 - 1937)
Gökçen, o dönemde kızların askeri okula alınmaması sebebiyle, Atatürk'ün yardımına ihtiyacı olmuştur. Onun desteğiyle birlikte Harp Okulu'na giriş yaparak bir ilki gerçekleştirmiştir. Bu olay gelecek kuşaklara örnek teşkil etmiştir ve Atatürk'ün Türk kadınına olan güveninin ne kadar sağlam olduğunu göstermiştir. Gökçen Harp Okulu'nda 11 ay boyunca görmüş olduğu eğitimle, 30 Ağustos 1937'de brövesini almıştır. Gökçen, av ve bombardıman uçaklarıyla başarılı görevler yaparak, dünyanın ilk “Kadın Savaş Pilotu” unvanını almaya hak kazanmıştır. Kendisine 1937 yılında, Türk Hava Kurumu’nun yetiştirdiği ilk kadın pilot olması nedeniyle, kurumun "9 numaralı Murassa (iftihar) Madalyası" verilmiştir.
MESLEKİ TECRÜBELERİ
Pilot 1. Hava Alayı, Eskişehir (1937 - 1938)
Sabiha Gökçen, eğitimini tamamladıktan hemen sonra 1. Hava Alayı'nda 6 ay boyunca pilot olarak görev yapmıştır.
Pilot Balkan Turu (16 Mayıs 1938 - 21 Mayıs 1938)
Gökçen, Vultee-V tipindeki bir uçakla Balkan Devletleri'nin davetlisi olarak tek başına, İstanbul, Atina, Selanik, Sofya, Belgrad, Bükreş güzargahında bir Balkan turu yapmıştır.
Başöğretmen ve Pilot Türk Hava Kurumu Türkkuşu (1938 - 1996)
Gökçen Balkan turunu tamamladıktan sonra, Türk Hava Kurumu Türkkuşu'nda 1955'e kadar başöğretmen olarak görev yapmış ve eğitimler vermiştir. Gökçen ömrü boyunca toplam 22 değişik hafif bombardıman ve akrobatik uçakla uçmuş ve birçok ödülün sahibi olmuştur. Sabiha Gökçen, 1953 ve 1959'da davet üzerine ABD'ye gitmiş, Türk toplumunu ve Türk kadınını uluslararası alanda tanıtmıştır. O, 1996'da havacılık kariyerinin en büyük ödülünü almaya hak kazanmıştır. Bu ödül, Amerikan Hava Kurmay Koleji'nin mezuniyet töreni için düzenlenen Kartallar Toplantısı'nın onur konuğu olarak katıldığı Maxwell Hava Üssü'ndeki törende verilmiştir. Gökçen "Dünya Tarihine adını yazdıran 20 Havacıdan biri" olarak seçilmiştir. Sabiha Gökçen, bu ödüle layık görülen ilk ve tek kadın havacı olarak, hala ünvanını korumaktadır. Gökçen son uçuşunu da, 1996'da 83 yaşında iken Fransız pilot Daniel Acton ile beraber Falcon 2000 uçağıyla yapmıştır. İlk Türk kadın pilotu Gökçen, 22 Mart 2001 tarihinde tedavi gördüğü Gülhane Askeri Tıp Akademisinde hayata gözlerini yummuştur.
ÇALIŞMALARI
Türk Hava Kuvvetleri Uçuş Çalışması (24 Şubat 1936)
Sabiha Gökçen 24 Şubat 1936 tarihinde Eskişehir Uçuş Okulu başlangıç eğitim uçaklarında uçuşa başlamıştır. Bu uçaklar da, 11 saat 35 dakika çift kumanda, 22 saat 15 dakika da yalnız uçuş yapmıştır.
Türk Hava Kuvvetleri Uçuş Çalışması
Gökçen tekamül eğitimi uçaklarında, 5 saat 5 dakika çift kumanda, 89 saat 30 dakika yalnız uçuş yapmıştır.
Türk Hava Kuvvetleri Uçuş Çalışması
Gökçen, Muharip uçaklarda 5 saat 10 dakika çift kumanda, 26 saat 20 dakika yalnız uçuş yapmıştır.
BAŞARI VE ÖDÜLLERİ
Övünç Madalyası Türk Hava Kurumu
Beyaz Kartal Madalyası ve Ordu Brövesi Yugoslav Ordusu
Havacılık Brövesi Romanya Ordusu
Mesleklerinde Öncü Kadınlar Plaketi TBMM
Fahri Dotora Selçuk Üniversitesi
Altın Madalya Türk Hava Kurumu
FAI Altın Madalyası Uluslararası Havacılık Federasyonu 1991
Dünya Tarihine Adını Yazdıran 20 Havacıdan Biri Maxwell Hava Üssü, ABD 1996
Hatıra, Madalyalar ve 28 Plaket
NİYET MEKTUBU
“Yıl 1934, yani Soyadı Yasası’nın kabul edildiği yıl. Atatürk her gece sofrasında bir dostuna, yakınına soyadı bulup veriyordu. O gece sıra bana gelmişti. Atatürk “Eee söyle bakalım Sabiha, senin soyadın ne olsun” herkes yüzüme bakıyordu. Siz ne emrederseniz o olsun efendim diye kekeledim, heyecanlanmıştım. Aklımdan binbir şey geçiyordu. Ama bunların hiçbirini söylemeye cesaret edemedim. Atatürk bir süre düşündükten sonra “Sana Atatürk kızı soyadını vermek isterdim ama…” dedi. Fakat bu “ama”nın sonunu getiremedi. Eline bir kâğıt alıp şunu yazdı: Gökçen. O geceden sonra Sabiha GÖKÇEN oldum. Niçin, ne düşünerek bana bu soyadını vermişti Atatürk bilmiyorum. Tabi o yıllarda ben henüz havacılığa başlamadığım gibi, havacı olmayı da aklımdan geçirmemiştim. Bana Sabiha demiyorlar, Gökçen diyorlardı. Çok kimse bu soyadını havacılığa başladıktan sonra aldığımı sanırlar. Oysa Ata’nın Gökçen soyadını bana vermesinden aşağı yukarı bir yıl sonra, göklerle buluşup havacılığa başladım.”