Canyoning-Kanyon Geçişi
Posted on 26 October, 2020 by Administrator
CANYONİNG-KANYON GEÇİŞİ
Atlama, yüzme ve tırmanma gibi kondisyon gerektiren zorlu bir spor olan canyoning, özellikle son yıllarda, maceraperestlerin en sık tercih ettiği ekstrem sporlardan biridir. Özel teknikler ve ekipmanlar ile gerçekleştirilen spor hem Türkiye’de hem de dünyada büyük ilgi görmektedir.
Canyoning Nedir?
Canyoning, farklı spor branşlarının, dik kayalarla çevrili derin kanyonlarda gerçekleştirilmesi olarak tanımlanabilir. Kanyon geçişi olarak da ifade edilen spor, çeşitli zorluk seviyelerine sahip olan parkurlarda hem amatörler hem de profesyoneller tarafından yapılabilir.
Canyoning Nasıl Yapılır?
Canyoning yapmaya karar verenlerin her türlü hava durumuna ve doğa koşuluna hazırlıklı olması gerekir. Yerleşim yerlerinden çok uzakta yapılan canyoning, oldukça zor ve teknik bilgi gerektiren bir spor türüdür. Aynı zamanda yüzme, atlama, tırmanma gibi hareketleri yapabilmek için iyi bir kondisyon gerekir.
Hem Türkiye’de hem de dünyada bulunan farklı yapılardaki kanyonların içinde şelaleler, yüksek debili su birikintileri, dar geçitler ve boğazlar ile dik kayalar bulunur. Kısa parkurlar en az 2-3 saat sürerken, uzun ve zorlu parkurlar için kamp yapmak gerekebilir. Bu özelliğiyle bireysel olarak da yapılabilen bu sporun, genellikle ekiple birlikte yapılması tavsiye edilir.
Canyoning İçin Gerekli Malzemeler
Canyoning, kanyonların yapısına göre sporcular için zaman zaman tehlikeli olabilir. Kaya tırmanışları sırasında düşmeler ya da taşların yerinden oynaması nedeniyle, yaralanmalar yaşanabilir. Büyük kütlelerin yer aldığı kanyonlarda bu kütleler bir kişinin ağırlığını kaldıramayacak yapıya sahip olabilir. Bu gibi durumlar için kullanılacak dayanıklı materyallerin önemi bir kat daha artar.
Kask
Özellikle kanyon içindeki çok dar geçitlerden geçerken olası tehlikelere karşı korunmak için, kafa fenerine sahip kasklar kullanılması gerekir. İniş ve tırmanışlarda sporcuların kafalarına alacağı darbeleri önleyici dayanıklılıkta olan kasklar tercih edilmelidir.
Wetsuit
Neopren dalış elbiseleri ile yapılan canyoning özellikle yüzme sırasında, sporcuların üşümesini önler. Wetsuit içine ise çoğu sporcu termal kıyafetler giyerek ekstra koruma sağlar. Bununla birlikte, pamuklu herhengi bir kıyafet yerine mayo ya da bikini de wetsuitlerin altında yeterli olacaktır.
Emniyet Halatı ve Kurtarma İpi
Kaya tırmanışlarında ve inişlerde statik ve esnek yapıda olmayan ip ve halatlar kullanılır. Esneyen ipler sporcuların güvenliğini riske atar. Temel halatların yanı sıra ortalama, 5 metre olan yardımcı ipler de, sporcuların yanında taşıması gereken ekipmanlar arasındadır.
Ayakkabı
Sağlam bir ayakkabı ya da su geçirmez özelliğe sahip botlar, canyoning sporunun olmazsa olmazları arasında bulunur. Tabanları kalın ve sürtünme katsayısı yüksek ayakkabılar atlama ve zıplamalarda kaymaları önleyecektir.
Canyoning Ne Zaman Yapılır?
Yağışlar nedeniyle bahar ve kış aylarında canyoning yapmak oldukça tehlikelidir. Kanyonların içinde bulunan sular eriyen kar ve yağmurun etkisiyle bu aylarda oldukça yükselerek geçişleri kapatır. Bu nedenle canyoning sporunun yaz aylarında yapılması tavsiye edilir.
Türkiye’de Canyoning Nerede Yapılır?
Türkiye’de farklı şehirlerde bulunan kanyonlar, canyoning sporuyla ilgilenen amatör ve profesyonel sporcuların gözde rotaları arasındadır. Antalya, Denizli ve Kocaeli, özel kanyonları ile öne çıkan şehirlerarasında yer alır.
Antalya
Antalya’da bulunan kanyonlar, Türkiye’de canyoning faaliyetinde bulunmak isteyenlerin öncelikli tercihleri arasında bulunur. Antalya da farklı zorluk seviyesindeki kanyonlarda tekniğinizi geliştirebilir ve adrenalin dolu saatler geçirebilirsiniz.
Kıbrıs Kanyonu
Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunan Kıbrıs Kanyonu, canyoning için popüler rotalardan biridir. 40 metreye varan yüksekliklerden ip yardımıyla ilerlerken derin havuzlardan geçebilir ve eşsiz şelaleleri görebilirsiniz. Kaya tırmanışları da Kıbrıs Kanyonu’nda canyoning etkinliği sırasında yapılmaktadır.
Kaputaş Kanyonu
Kaş’ta bulunan kanyonlardan biri de Kaputaş Kanyonu’dur. Derin ve dar bir vadi olan kanyon çevresinde sarp kayalar yükselir. Kanyonda sürekli su yoğunluğu bulunmaması nedeniyle, spora yeni başlayanlar için ideal rotalardan biridir. Su seviyesinin yükseldiği dönemlerde bazı bölümlerde göletler oluşur. Saatler süren canyoning deneyimini başarı ile bitirenler Kaputaş Plajı’na ulaşır.
Köprülü Kanyon
Köprülü Kanyon; mağaraları ve doğal geçitleri ile canyoning yapmak isteyenlerin öncelikli tercihleri arasındadır. Doğal güzellikler arasında ilerlerken, sıra dışı kaya oluşumlarını gözlemleyebilir ve özel atlayışlar gerçekleştirebilirsiniz.
Çivril Tokalı Kanyonu, Denizli
20 kilometrelik bir alanda bulunan Çivril Tokalı Kanyonu’nun en geniş geçitleri 4 metre, en dar olanları ise yaklaşık 1,5 metre’dir. Yüksekliği yer yer 200 metreyi bulan kayalardan oluşan kanyonu geçmek için, sporcuların 7-8 saatini burada geçirmesi gerekir. Bazı geçitlerde yürüyerek bazılarında ise yüzerek ilerleyebilirsiniz.
Denizli Çardak Havalimanı’ndan direkt gidebilir ve Çivril Tokalı’da bu deneyimi yaşayabilirsiniz.
Serindere Kanyonu, Kocaeli
Yeşilin ve mavinin tüm tonlarını barındıran Serindere Kanyonu, şelale ve akarsuları ile zorlu bir parkurda canyoning yapmak isteyenlerin tercihidir. 8 kilometre uzunluğundaki, kanyon boyları 10-20 metre arasında olan 6 şelaleyi içinde barındırır. Sarp kayalıklar ve yer yer suyun derinleştiği noktalar farklı tekniklerin kullanılmasını gerektirir.
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan yaklaşık 1 saat 30 dakika içinde Serindere Kanyonu’na ulaşmak mümkündür.
Dünya’da En İyi Canyoning Rotaları
Canyoning rotalarını inceleyerek hem çok sayıda spor aktivitesini aynı anda deneyimleyebilir, hem de birbirinden farklı kültürlerle tanışma fırsatı bulabilirsiniz.
Sierra de Guara, İspanya
Hem amatörler hem de profesyoneller tarafından en sık ziyaret edilen bölgelerin başında Sierra de Guara gelir. Çok sayıda geçit ve göle sahip olan bölgede, eşsiz rotalar bulunur. Rio Vera ve Rio Alcanadre geçitleri, en popüler geçitlerden bazılarıdır. Dar geçitler Ebro Nehri’ne doğru ilerledikçe genişleyerek, sporcuların daha rahat hareket etmesini sağlar. Vadi yürüyüşlerinde su altı noktalarının da bulunması farklı tekniklerin denenmesini mümkün kılar.
Bu popüler bölgede canyoning deneyimi yaşamak isterseniz, oluşturacağınız rotaya Sierra de Guara’yı ekleyerek bu heyecanı yaşayabilirsiniz.
Interlaken, İsviçre
Avrupa’nın en popüler canyoning rotalarından biri Interlaken’dir. Özellikle yaz mevsiminde diğer ekstrem sporlarla birlikte, canyoning faaliyetleri için çok sayıda sporcu bölgeye gelir. Thun Gölü ve Brienz Gölü arasında kalan Interlaken bölgesi, İsviçre Alpleri ile çevrilidir. Burada bulunan Chli Schliere çevresinde tüm tekniklerinizi uygulayabileceğiniz canyoning faaliyetlerine katılabilirsiniz.
Interlaken’e hızlı bir ulaşım için, Zürih havalimanından yaklaşık 1,5 saat içinde bölgeye ulaşım sağlayabilirsiniz.
Verdon Kanyonu, Fransa
Turkuaz renginde suları ve yeşil alanları ile Avrupa’nın en güzel kanyonlarından biri Verdon Kanyonu’dur. 25 km uzunluğunda ve 700 metre yüksekliğindeki kanyon, oldukça dar yapılıdır. Daha çok kondisyonlu sağlam profesyonellerin tercihi olan bu rota, saatlerce süren canyoning faaliyetlerine ev sahipliği yapar. Hızla akan su üzerinde nefes kesen atlamalar tam da adrenalin tutkunlarına göredir.
Canyoning tekniklerini Verdon Kanyonu’nda denemek isteyenler Marsilya üzerinden kısa sürede bölgeye ulaşabilir. Marsilya şehrinden Verdon Kanyonu’na ulaşım için yerel otobüsleri kullanabilir ya da araç kiralayabilirsiniz.
Otztal Vadisi, Avusturya
Alpler’in ikiye böldüğü Tirol eyaletinde bulunan Otztal Vadisi, yalnızca Avrupa’nın değil, dünyanın da en zorlu canyoning rotalarından birini oluşturur. Dar geçitlerde yapılan yürüyüşten sonra profesyonel sporcular Auer Klamm’a ulaşabilir. 16 metreye kadar ulaşan yüksekliklerden atlarken adernalinin doruklarına ulaşabilirsiniz.
Avusturya’ya yapacağınız seyahatte rotanıza Otztal Vadisi’ni ekleyerek, canyoning sporunu yapabilirsiniz. Araç kiralayarak ülke içinde daha rahat yolculuk edebilirsiniz.
Garda Gölü, İtalya
İtalya’nın en büyük gölü olan Garda Gölü, eşsiz manzarası ve buzulları ile canyoning faaliyetlerinde bulunmak isteyen amatör ve profesyonel sporculara hitap eder. Büyük ve karanlık dağların çevrelediği bölgede, zorluk seviyesi farklı olan çok sayıda geçit ve rota bulunur. 5 metreden 15 metreye kadar atlama yeteneğinizi sergileyebileceğiniz alanlarda canyoning yapabilirsiniz. Milano Bergamo Havalimanı’ndan 1 saat 40 dakika uzaklıkta bulunan Garda Gölü’ne giderek, doğa ile iç içe bir canyoning deneyimi yaşayabilirsiniz.