Abseiling/Kaya İnişi
Posted on 26 October, 2020 by Administrator
ABSEİLİNG/KAYA İNİŞİ
Ekstrem spor tutkunlarına hitap eden sporların başında abseiling gelir. Doğa ile iç içe sporlarla adrenalinin doruklarına çıkmak isteyenler “kaya inişi/iple iniş” olarak da bilinen bu spor için, Türkiye ve dünyada belirli rotalara yıl içinde çok sayıda seyahatte bulunur. Dağcılıkla benzer özellikler gösteren abseiling sporu, herkes tarafından kolaylıkla öğrenilse de, tırmanış sırasında iyi bir kondisyona sahip olunması, teknik açıdan önemli noktalardan biridir.
Abseiling Nedir?
Özellikle son yıllarda ortaya çıkan ekstrem sporlar adrenalin tutkunları tarafından yakından takip ediliyor; Abseiling de bu sporlardan biri. Genellikle İngilizce ismi ile anılan abseiling, Türkçe’ye “kaya inişi” şeklinde çevrilmiştir.
Dağcılıkla karıştırılan abseiling, yukarıdan aşağıya ve aşağıdan yukarıya doğru bir ip yardımıyla, belli yüksekliklere sahip kayalara tırmanışı ve inişi ifade eder. Profesyonel ya da amatör olarak yapılabilen abseiling sporu kontrollü bir inişin ardından son bulur.
Abseiling Nasıl Yapılır?
Abseiling, belli ekipmanlar ile birlikte tırmanma ve inişten oluşur. Her sporda olduğu gibi abseiling sporunda da belli teknikler vardır. Özellikle amatör tırmanıcıların, bu teknikleri yapay çalışma alanlarında öğrendikten ve geliştirdikten sonra, gerçek spor alanlarına geçmesi gerekir. El ve ayak bileklerinin güçlendirilmesi ile dengenin sağlanması abseiling için, temel öğretilerdir. Tırmanma ve iniş olmak üzere iki farklı bölümden oluşan bu sporda, tırmanma sırasında yapılan hareketlerin geri dönüşte de uygulanması gerekir. Bu nedenle, herhangi bir tırmanıştan veya hareketten sonra geri dönüşün nasıl olacağı da düşünülmelidir.
Denge, kondisyon ve esneklik gerektiren abseiling, indoor ya da outdoor mekanlarda yapılabilir. Amatörler için spor salonlarında tırmanma bölümleri bulunur. Siz de bu spora yeni başladıysanız kendinize özgü bir teknik geliştirmek ve kondisyon kazanmak için, buralarda antrenman yapabilirsiniz.
Abseiling sporu her ekstrem spor gibi, belli bir oranda tehlike içerir. Kaya tırmanışı ipler yardımıyla yapılsa ve herhangi bir düşüş anında sporcuların korunması sağlansa da, gerçek kaya parçaları sporcuları yaralayabilir. Bu nedenle, özellikle amatör sporcuların belli bir teknik üzerinde yoğunlaşmadan, sahaya çıkmaması tavsiye edilir.
Abseiling için Gerekli Malzemeler
Kaya tırmanışının güvenli bir şekilde yapılabilmesi için abseiling ekipmanları kullanmak gerekir.
Sikke
Sikke, kaya çatlaklarına takılan ve tırmanış sırasında hareket etmeyi sağlayan ekipmandır. Sikkeler farklı segmentlere ayrılarak, 500 kilogramdan 2500 kilograma kadar ağırlık kaldırabilir. Profil, universal tarz, halka ve yaprak sikkeler farklı derinliklerdeki kayalarda kullanılır.
Takoz
Sikkelerle aynı işlevi gören takozlar, daha hafif yapıdadır. Kaya oyuklarına çekiç yardımı olmadan takılabilen takozlar metal uçlar ve bu uçlara bağlı iplerden oluşur.
Takoz Sapları
Tel ve ip kullanılarak takozlara bağlanan takoz sapları, sporcuların hareketlerine göre şekillenir. İp kullanılan takoz sapları esnek yapıları ile tel kullanılanlara göre daha avantajlıdır.
İpler
Abseiling sporunun olmazsa olmazı iplerdir. Düşüş sırasında sporcuların yaralanmasını önleyen ipler, insan vücuduyla uyumlu olacak şekilde esnek yapıdadır. Asıl ipler olan dinamik ipler ve statik yapıda olan yardımcı ipler farklı özelliklere sahiptir. Tam iplerin çapı 10 mm civarındayken, yardımcı iplerin çapı ise maksimum 8.5 mm’dir.
Kask
Herhangi bir düşme durumunda sporcuların korunmasını sağlayan ve mutlaka kullanılması gereken ekipmanların başında kask gelir. Kasklar sayesinde, hem düşmenin etkisinden hem de kaya parçaları nedeniyle oluşabilecek olası yaralanmalardan korunabilirsiniz.
Tırmanış Ayakkabıları
Tırmanış sırasında dengede durmayı kolaylaştıran ve kata ya da friction olarak bilinen ayakkabıların bu sporda kullanılması gerekir. Sürtünmeyi maksimum düzeyde tutan ayakkabılar aynı zamanda, oldukça esnek yapıdadır. Ayakkabılar kayaların eğik ya da dik oluşuna göre de çeşitlenir. Spor salonlarında düz duvarlarda antrenman yaparken hafif; eğik yapıdaki gerçek kayalarda ise ağır modeller tercih edilmelidir.
Karabinalar
Tırmanış sırasında emniyetin sağlanmasına yardımcı olan karabinalar kilitli ya da kilitsiz tercih edilebilir. Hafif bir bağlantı ekipmanı olan karabinalar buna rağmen, dayanıklıdır. Genel olarak kaç kilogram ağırlık kaldırabileceğine göre seçilir.
Abseiling Ne Zaman Yapılır?
Abseiling tekniklerini öğrendikten sonra, yılın hangi dönemlerinde yapıldığına da dikkat etmek gerekir. Profesyonel ve tecrübeli sporcuların her mevsim yapabileceği abseiling sporunda amatörler için en uygun dönem ise bahar aylarıdır. Amatörler, tecrübenin oldukça önem taşıdığı abseiling sporu için çok sıcak veya çok soğuk olmayan dönemleri tercih etmeli; olası risklerin önüne geçmelidir.
Türkiye’de Abseiling Nerede Yapılır?
Türkiye’de, pek çok il abseiling için ideal koşulları sunar.
Antalya
Antalya’da pek çok noktada kaya tırmanışı yapılabildiği için, bu şehir sıklıkla tercih edilen rotalardan biridir. Yazın çok sıcak olmasından dolayı, genellikle bahar aylarında tercih edilen Antalya; Geyikbayırı, Olympos, Çitdibi gibi abseiling rotaları ile öne çıkar. Siz de eşsiz doğal güzellikler içinde tırmanış yapmak için Antalya’yı ziyaret edebilirsiniz.
Geyikbayırı
Abseiling için en sık tercih edilen yerlerin başında Geyikbayırı gelir. Geyikbayırı’nda farklı seviyede pek çok tırmanış alanı bulunması nedeniyle, hem amatörler hem de profesyoneller burada kaya tırmanışı yapabilir.
Olympos
Likya Yolu üzerinde bulunan Olympos, yeşilin ve mavinin her tonunu görebileceğiniz yerlerden biridir. Farklı seviyedeki tırmanış rotaları ile her yıl çok sayıda sporcuyu misafir eder.
Çitdibi
Geyikbayırı’na çok yakın bir konumda bulunan Çitdibi, zor bir parkura sahip olduğu için genellikle profesyoneller tarafından tercih edilir. Tırmanış sırasında sporcuların arkasında körfez manzarası bulunduğu için spor çok daha keyifli bir hale gelir.
Ballıkayalar Kanyonu, Kocaeli
Bir tabiat parkı olan Ballıkayalar, İstanbul’a en yakın kaya tırmanışı noktalarından biridir. Amatör ve profesyoneller için 100’den fazla tırmanış alanına sahip olan Ballıkayalar’da kamp yapmak da mümkündür. İstanbul'a geldikten sonra yaklaşık 1,5 saat içinde Ballıkayalar’a ulaşım sağlayabilirsiniz. Bölgeye ulaşım için araç kiralamak tercih edilebilir.
Kaynaklar, İzmir
Buca’da yer alan Kaynaklar Köyü’ne çok yakın bir noktada bulunan Kaynaklar da, 200’den fazla tırmanış rotasından istediğinizi deneyimleyebilirsiniz. Bölge şehir merkezine yakın olması, kamp yapılabilmesi ve her yıl sporcular için düzenlenen Kaynaklar Kaya Tırmanış Şenliği ile sıklıkla tercih edilen rotalardan biridir. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan 30 dakika içinde Kaynaklar Köyü’ne ulaşabilirsiniz.
Aladağlar, Niğde
“Anadolu’nun Alpleri” olarak bilinen Aladağlar; Niğde, Kayseri ve Adana arasında yer alır. Cimbar Kanyonu’nda farklı zorluk seviyelerinde kayalar bulunması nedeniyle, bölgede tırmanış eğitimleri de yapılır. Bu deneyimi yaşamak isterseniz Kayseri havalimanından, yaklaşık 2 saat içinde Aladağlar’a ulaşım sağlayabilirsiniz. Bölgeye ulaşımı kolaylaştırmak isterseniz araç kiralama seçeneğini değerlendirebilirsiniz.
Karakayalar, Eskişehir
Sivrihisar’da bulunan Karakayalar, Ankara ve Eskişehir arasında bulunur. Özellikle bahar aylarında tercih edilen bölge, bozkırın ortasında kaya blokları ile kaplı bir alandır. Çevresinde kamp da yapılabilen bölgede her yıl “Karakayalar Tırmanış Şenliği” düzenlenir. Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan 2 saat içinde Karakayalar’a ulaşarak bu eşsiz deneyimi yaşayabilirsiniz.
Dünya’da En İyi Abseiling Rotaları
Her yıl binlerce amatör ve profesyonel sporcu dünyanın en iyi kaya tırmanışı rotalarına doğru yolculuk eder.
The Frankenjura, Almanya
Bavaria’da bulunan Frankenjura, hem amatörler hem de profesyoneller tarafından tercih edilir. Profesyoneller için 8000’in üzerinde, yeni başlayanlar içinse yaklaşık 300 farklı rota bulunur. Bölgeye en yakın nokta 50 dakika uzaklıktaki Nürnberg’dir.
Petit Dru, Fransa
Profesyonellere yönelik tehlikeli ve zor parkurları bulunan Petit Dru, Fransa Alpler’inde yer alır. Mont Blanc Dağı’nın zirvesinde yapılan kaya tırmanışları için, her yıl çok sayıda sporcu Petit Dru’ya gelir.
Naranjo de Bulnes, İspanya
Dünyanın en zor rotalarından biri olan Naranjo de Bulnes, kuzeybatı İspanya’da yer alır. Özellikle bölgede bulunan Orbayu, zorluk seviyesi ile dünyanın dört bir yanından profesyonel sporcuların uğrak noktalarından biridir.
Kalymnos, Yunanistan
Dünyadaki en iyi rotalar arasında gösterilen Kalymnos’a her yıl 10.000’in üzerinde sporcu kaya tırmanışı için gider. Farklı seviyelerde tırmanışların yapılabileceği bölge eşsiz manzarası nedeniyle de sıklıkla tercih edilir.
Val di Mello, İtalya
Orta Alpler’de yer alan Val di Mello, kuzey İtalya’nın en güzel yerlerinden biridir. Hem doğası hem de tırmanışa uygun kayaları ile farklı zorluk seviyelerinde abseiling yapmayı mümkün kılar. Doğa ile iç içe kaya tırmanışı yapmak istiyorsanız Milano Bergamo Havalimanı’ndan yaklaşık 2 saat içinde Val di Mello’ya ulaşabilirsiniz.