İstanbul, Türkiye +90 (212) 283 22 95

Hayallerin Hayat Bulduğu Yer

Motokros
Motokros

Cum Ara, 20 by Administrator

MOTOKROS 1930’lu yıllarda...

Kite Surfing/Uçurtma Sörfü
Kite Surfing/Uçurtma Sörfü

Cum Ara, 20 by Administrator

KİTE SURFİNG-UÇURTMA SÖRFÜ...

Kaykay
Kaykay

Cum Ara, 20 by Administrator

KAYKAY SPORU Tahta parçalarına...

Tüm Blog girişlerini görüntüleyin →

Bolivya

BOLİVYA

Bolivya ya da resmî adıyla Bolivya Çokuluslu Devleti bir Güney Amerika ülkesidir. Başkenti Sucre olup; La Paz, Cochabamba, Santa Cruz, Potosi diğer önemli şehirlerinden birkaçıdır.

Ülke İspanyol sömürgeciliği döneminde Yukarı Peru olarak adlandırılan bu bölgeye daha sonra, Güney Amerika'yı İspanyol boyunduruğundan kurtaran Simón Bolívar'ın anısına Bolivya (Bolivar'ın ülkesi) ismi verilmiştir.

Başkent Sucre (anayasal)

En büyük Santa Cruz de la Sierra

Resmî diller İspanyolca, Quechua, Aymara, Guaraní ve diğer 33 diller.

Etnik gruplar Bolivya Kızılderilileri

Hükûmet Sosyalist cumhuriyet

• Başkan Jeanine Áñez

• Bağımsızlık ilanı 6 Ağustos 1825

Yüzölçümü Toplam:1.098.581 km2 (424.164 sq mi)

Nüfus 11.217.865

Para birimi Boliviano (BOB)

Zaman dilimi UTC-4

Tarihçe

Bolivya, 1809 yılında İspanya'ya karşı bağımsızlığını ilan etmesine karşın, İspanyol askerlerin ülkeden kovulmasından çok daha sonra, 1825 yılında gerçekleştirilebildi.

Bağımsızlık sonrası Bolivya'daki siyasal yaşam sık sık kesintiye uğramıştır. Ülke ulusal bağımsızlığını kazandığı 1825 yılından günümüze değin 180'e yakın darbe, ondan fazla değişik anayasa ve seksen civarında cumhurbaşkanı gördü. Cumhurbaşkanlarıdan bazıları yönetimi kan dökerek ele geçirdiler ve yine aynı şekilde kaybettiler. Altı cumhurbaşkanı görev başındayken öldürüldü.

Bolivya'nın komşularıyla, özellikle Şili ve Paraguay ile olan ilişkileri istikrarsız olmuştur. 1879 yılında müttefiki Peru ile birlikte, sınır anlaşmazlıkları yaşadığı güçlü komşusu Şili'ye saldırdı. Ancak 1883'te biten Pasifik Savaşı Bolivya için tam bir yıkım oldu. Pasifik Okyanusu bölgesindeki kıyı şeridini Şili'ye kaptıran Bolivya'nın okyanus ile olan bağlantısı kesildi ve ülke bir kara devletine dönüştü. Bolivya halkı bu savaşın sonuçlarını bugün bile unutabilmiş değildir. Ülke yine bir sınır sorunu yüzünden 1932 yılında komşusu Paraguay ile savaşa tutuştu. Chaco Savaşı olarak adlandırılan bu savaş 1935 yılında, Paraguay'ın zaferi ve sınır sorununun çözülmesini sağlayan bir barış antlaşmasının imzalanması ile sona erdiğinde, Bolivya tartışmalı bölgenin ancak yüzde yirmibeşini (%25) topraklarına katabildi.

1966 senesinde Ernesto Che Guevara önderliğinde ve Küba desteğiyle başlatılan Bolivya devrim hareketinde, Guevara'nın yaklaşık elli kişiden oluşan ve ELN (Ejército de Liberación Nacional de Bolivia - Bolivya Ulusal Bağımsızlık Ordusu) adı altında eylem yapan Gerilla kuvveti iyi donatılmıştı ve dağlık Camri bölgesinde, Bolivya düzenli ordusuna karşı bazı başarılar elde etti.

Eylül'de ise Ordu iki gerilla grubunu ve liderlerden birini öldürmeyi başardı. Daha sonraları gittikçe başarısızlığa doğru giden bu devrim girişimi, 9 Ekim 1967'da La Higuera'da Che'nin öldürülmesiyle son buldu. Ama Che'nin Bolivya da öldürülmesi bir sempatinin oluşmasına neden oldu. Bunun sonucu olarak Sosyalizme Doğru Hareket Partisinin günümüzde iktidar olmasını sağladı.

Güney Amerika ülkesi Bolivya, İspanya'dan bağımsızlığını kazandıktan sonra, sayısız darbe ve savaş gördü.

1825'ten bugüne kadar 180'e yakın darbe, ondan fazla anayasa ve 80 devlet başkanı gören ülke, Şili ile girdiği savaşın ardından Pasifik Okyanusu’na olan kıyısını kaybederek bir kara devleti haline geldi.

1982'den bu yana sivillerin yönetimindeki Bolivya’yı, 2005'teki seçimleri kazanan sosyalist Devlet Başkanı Evo Morales yönetiyor.

Genel Bilgiler

Nüfus: 11 milyon

Etnik yapı: Yüzde 68 Mestizo (beyaz-yerli melezi), yüzde 20 yerli, yüzde 5 beyaz, yüzde 2 cholo, yüzde 1 siyahi, yüzde 4 diğer

Yüzölçümü: 1,09 milyon kilometre kare

Dil: 2009 anayasasına göre İspanyolca ve 36 farklı yerel grubun kullandığı toplam 37 resmi dil bulunuyor.

Din: Yüzde 92,8 Hristiyan, yüzde 1,7 diğerleri, yüzde 5,5 herhangi bir dine inanmıyor

Para Birimi: Boliviano

Genel Durum

Güney Amerika'da Paraguay ile okyanusa kıyısı olmayan iki ülkeden biri olan Bolivya, bağımsızlığının üzerinden geçen 200 yıla yakın sürede yaşadığı siyasi çalkantılarla tanınıyor.

İspanyol sömürgesi olduğu dönemde Yukarı Peru olarak adlandırılan ülke, 1825 yılında İspanya'dan bağımsızlığını ilan etti, ancak bu bağımsızlık 1847 yılında tanındı.

Bağımsızlığını kazanmasında Simon Bolivar'ın katkısı üzerine, ülke Bolivya ismini aldı.

Resmi adı Bolivya Çokuluslu Devleti olan Bolivya, Güney Amerika'nın en yoksul ve geri kalmış ülkelerinden biridir. Ülke topraklarının üçte biri dağlık araziden oluşuyor. Komşuları Brezilya, Paraguay, Arjantin, Şili ve Peru’dur.1879 yılında Peru ile Şili'ye saldıran Bolivya, Pasifik Savaşı'nı kaybederek Pasifik Okyanusu kıyısındaki topraklarını Şili'ye kaptırdı.

Başkenti Sucre olan ülkenin en önemli kentleri Santa Cruz ve La Paz’dır.

Nüfusunun büyük çoğunluğunu beyaz ve yerli melezi Mestizoların oluşturduğu Bolivya'da, en fazla kullanılan resmi dil İspanyolca iken, yerli kabilelere ait bugün bazıları kullanılmayan 36 dil de resmi dil olarak kabul ediliyor. Bunlardan en fazla Guarani, Aymara ve Quechua dilleri kullanılıyor.

Ekonomi

Gelişmekte olan bir ülke konumundaki Bolivya, nüfusunun yüzde 53'ü yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

Ülkede temel geçim kaynakları tarım, hayvancılık, balıkçılık, madencilik ve tekstil’dir. Ülke başta lityum, doğal gaz ve kalay madeni olmak üzere çeşitli madenler açısından oldukça zengindir. Dünya lityum rezervinin yarısının Bolivya'da olduğu belirtiliyor.

Gayrı safi yurt içi hasıla beklentisi 2017 yılı için 39 milyar dolar olan Bolivya, dünyanın 96. büyük ekonomisidir. Kişi başına düşen milli gelir, 3 bin 500 dolar ile dünya genelinde 119. sırada yer alıyor.

Siyasi Durum

Bolivya 1825 yılında İspanya'dan bağımsızlığını ilan ettikten sonra birçok siyasi karışıklıkla karşı karşıya kaldı.

Bugüne kadar 180 civarında darbe, 80 devlet başkanı gören ülke, 1982 yılından bu yana sivil hükümet tarafından yönetiliyor.

Ekonomik ve siyasi açıdan sıkıntılı yıllar geçiren Bolivya’da, 2005 yılında Evo Morales yüzde 53,7 oy oranıyla devlet başkanı seçildi. Morales, 2009 ve 2014'te tekrar devlet başkanlığı görevine getirildi.

Ülke, 2009'da kabul edilen anayasayla yönetiliyor.​

Bolivya, Güney Amerika'da bulunan ve yaklaşık 11 milyon nüfusa ev sahipliği yapan önemli bir ülkedir. 1.098.581 kilometrekarelik alanı kapsayan ülke, Brezilya, Peru, Arjantin, Paraguay ve Şili ile sınır komşusudur. 1825 yılında birçok Güney Amerika ülkesi gibi İspanyol boyunduruğundan kurtulan ülke, 1847 yılında tanınmıştır. Başkenti Sucre olan Bolivya, doğal kaynakları açısından önemli bir ülke olsa da, bu durumu ekonomik gelişmesine yansıtamamaktadır. Bölgede yapılan kazılar Milattan Sonra 100 ila 600'lü yıllar arasında, bölgenin yerleşim alanı olarak kullanıldığını ispatlamıştır. Bolivya'da tarihi ve turistik açıdan değerli birçok yer bulunmaktadır. İşte, Bolivya'nın gezilecek görülecek noktaları...

Salar de Uyuni Gölü

Tam 10.582 kilometrekarelik devasa alanıyla bilinen, en büyük tuz gölleri arasında gösterilmektedir. Deniz seviyesinden 3.653 metre rakımda yer alan Salar de Uyuni Gölü'nden, her yıl 25 bin ton civarında tuz elde edilir. Bolivya'nın Uyuni kentinde bulunan göl, Güney Amerika Flamingoları için de değerli yaşam alanlarından biridir. Mükemmel görüntüsüyle her yıl yüz binlerce turisti büyüleyen göl Bolivya seyahatinde mutlaka görülmelidir.

Tiwanaku

Tiahuanaco ya da Tiahuanacu gibi isimlerle de bilinen Bolivya'da, İnka Medeniyeti evvellerine dayanan değerli yıkıntıların bulunduğu bir antik kenttir. Tiahuanacu bölgesinin nüfusu günümüzde yaklaşık 1000'dir. Antik kentin rakımı tam 4.000 metre olup bölge, 2000 senesinden bu yana UNESCO Dünya Mirası olarak kaydedilmiştir. Bolivya'nın tarihi yerlerinden biri olan Tiwanaku mutlaka keşfedilmelidir.

Cadılar Marketi

La Paz kentinde bulunan Cadılar Marketi Bolivya'nın en turistik pazarlarından biridir. Pazar Retema ve Artemillos gibi meşhur iksirlerle, yanaşı kurutulmuş kurbağalar ve şifalı bitkiler satılmaktadır. Her derde deva olduğuna inanılan bitkisel karışımların pazarlandığı Cadılar Marketi'nde, çeşitli biblolara ve hayvan iskeletlerine de rastlayabilirsiniz. Bu eski pazar Bolivya'nın mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biridir.

Cristo de la Concordia

Bolivya'nın en büyük merkezlerinden biri olan Cochabamba'yanın tepelerinden biri olan Pedro Tepesi'ne, konuşlandırılan devasa bir Hz. İsa heykelidir. Heykel üzerinde bulunduğu kaideyle beraber tam 40 metrelik yüksekliği ile dünyanın en büyük İsa heykeli olma unvanını elinde bulundurmaktadır. Mimarlar Cesar Terrazas Pardo ve Walter Terrazas Pardo tarafından tasarlanan muhteşem anıtın yapımı, 1987 ve 1994 yılları arasında tamamlanmıştır. Bolivya'nın en önemli simgelerinden biri olarak dünyaca tanınan Cristo de la Concordia kesinlikle keşfedilmelidir.

Valle de la Luna

Ülkenin en önemli merkezlerinden La Paz'a, yaklaşık 10 km mesafede bulunan meşhur bir vadidir. Valle de la Luna dilimize 'Ay Vadisi' olarak tercüme edilir. Birçok vadiden farklı olarak Valle de la Luna'na bulunan kule şeklindeki yapılar, kilden değil de kayadan meydana gelmiştir. Vadi'nin yamaçları zaman zaman ilüzyona sebep olabilmektedir. Açık kahverengi, açık bej ve kırmızı tonlarını aksettiren vadi, bilhassa dağcıların Bolivya'daki uğrak noktalarından biridir.

Plaza Murillo

La Paz kentinin en merkezi bölgelerinden biridir. Şehrin Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Bolivya Ulusal Kongresi, yerel yönetim binaları, La Paz Katedrali gibi birçok önemli yapı, bu meydanda bulunmaktadır. 1558 yılında tasarlanan bu harika meydan, Plaza Mayor ve Plaza de Armas gibi isimlerle de anılmıştır. Plaza Murillo yürüyüş yolları, peyzajlı alanları, kafe ve restoranlarıyla, Bolivya'nın en cazip dinlenme ve gezi alanlarından biridir. Burada seyahatinizin yorgunluğunu atabilir, tarihi binaları seyrederken güvercinlere yem verebilirsiniz.

Coca Müzesi

Bolivya'nın La Paz kentinde yer alan bir tarih müzesidir. Ülkenin And Bölgesi'nde üretilen kokain uyuşturusunun ham maddesi olan 'koka bitkisi' hakkında çeşitli bilgiler içeren kurum, La Paz Uluslararası Coca Araştırma Enstitüsü tarafından finanse edilmektedir. Müzede koka bitkisiyle ilgili her türlü bilgiye ulaşabilirsiniz.

Basilica of Our Lady of Copacabana

Ülkenin Copacobana kasabasında bulunan, 16. yüzyıldan kalma bir İspanyol sömürge türbesidir. Altiplano bölgesi yakınında, Titicaca gölü kıyısında yer alan Roma Katolik ibadethanesi, İspanyol Colonial-Moorish mimari stiliyle oluşturulmuştur. Bu ibadethanenin, Bolivya'nın koruyucusu olduğuna inanılmaktadır. 1576 yılında tamamlanan ünlü bazilika, Bolivya'nın tarihi ve turistik yerlerinden biridir.

Amboro Ulusal Parkı

Oselo, puma, ayı gibi yırtıcı hayvanlarla beraber tam 177 memeli türüne ve 912 kuş çeşidine ev sahipliği yapan milli park, 4.425 kilometrekarelik devasa bir alanı kapsamaktadır. 1984 yılında ulusal park olarak ilan olunan bölge, ülkenin en büyük koruma alanlarından biridir. Amboro Ulusal Parkı'nın deniz seviyesinden yüksekliği 300 ila 3500 metre arasında değişmektedir. Bölge dünyanın 3000'in üzerinde bitki türüyle botanik zenginlik bakımından, dünyanın en zengin milli parklarından biridir. Bolivya seyahatlerinin vazgeçilmez adreslerinden birine çevrilen harika bölge kesinlikle keşfedilmelidir.

Sucre Katedrali

Bolivya'nın başkenti Sucre'de bulunan ünlü bir Roma Katolik katedralidir. Sucre Metropolitan Katedrali olarak da anılan manevi yapı, 1559 ve 1712 yılları arasında inşa edilerek, ibadete açılmıştır. Beyaz ve kahverengi tonlarıyla dikkat çeken tarihi katedral, başkent Sucre'nin başpiskoposluk merkezi olarak faaliyet göstermektedir.

Güney Amerika’nın doğasıyla hayranlık uyandıran ülkelerinden biri olan Bolivya, maceraperest gezginler için oldukça cezbedici bir coğrafyadır. Vahşi yaşamı keşfedebileceğiniz el değmemiş Amazon yağmur ormanları, bölgedeki geleneksel hayata tanık olabileceğiniz kabileleri ve azgın sularıyla, ülkeye hayat veren nehirleriyle, büyüleyici bir yapıya sahip olan Bolivya, size hayallerinizin çok üstünde bir seyahat deneyimi vaat ediyor.

Titicaca Gölü

Güney Amerika’daki en büyük tatlı su gölü olarak bilinen Titicaca Gölü (Lago Titicaca), Copacabana kasabasında bulunuyor. Rivayete göre İnkaların İspanyollar’dan kaçırdığı iki ton altını, buraya gömdüğü de söyleniyor. Harika doğası ve dingin atmosferiyle enfes bir manzara oluşturan Titicaca’da, katamaranlarla eğlenceli bir gezi yapabilirsiniz.

Isla Del Sol

Titikaka Gölü üzerindeki en büyük ada olan Isla Del Sol (Güneşin Adası), ülkenin en popüler ziyaret yerlerinden biridir. Copacabana’dan hareket eden gezi tekneleriyle ulaşabileceğiniz adanın güney bölümünde yer alan Yumani köyünde, ise gezginlerin konaklayabileceği hostel ve pansiyonlar hizmet veriyor. Muhteşem gündoğumu ve günbatımı manzaraları izleyebileceğiniz bu adadan, civardaki adalara kalkan botlar da bulunmaktadır.

Amazon Yağmur Ormanları

Bütün ihtişamı ve gizemiyle Bolivya, Kolombiya, Brezilya ve Peru sınırını kaplayan Amazon Yağmur Ormanları, büyüleyici bir vahşi yaşamın yanı sıra, 100’ün üzerinde kabileye de ev sahipliği yapıyor. Eğer bu ormanda bir gezi yapmak istiyorsanız rehber kullanmanız zorunludur. Zira sık ağaçlarla çevrili bu yerde yolunuzu kaybetme ihtimaliniz çok yüksek.

El Camino de la Muerte

‘Ölüm yolu’ ismiyle de bilinen El Camino de la Muerte, bu ismi öyle boş yere almadı. Çünkü bu tehlikeli yolda hayatını kaybeden insanların sayısı hiç de az değildi. Keskin virajları, uçurumları ve genişliği üç metreyi bile olmayan dar yoluyla, dünyanın en tehlikeli rotalarından biri olarak anılan El Camino de la Muerte, doğa yürüyüşü ve bisiklet turu yapmak isteyen maceraperest gezginleri cezbediyor.

Madidi Ulusal Parkı

1995 yılında oluşturulan ve 1.89 milyon hektarlık bir alan üzerinde yer alan Madidi Ulusal Parkı (Madidi National Park), biyolojik çeşitlilik bakımından, dünyanın önde gelen alanlarından biridir. Andes Dağları’ndan başlayıp Tuichi Nehri’ne dek uzanan bu parkta jaguar, dev karınca ve zehirli kelebekler gibi oldukça ilginç hayvan türleri yaşıyor.

La Paz’da gezilecek yerler

Yukarıdan bakıldığında bir çanak görümünde olan La Paz, İspanyolcada “barış” anlamına geliyor. İdari başkent unvanına sahip olduğundan dolayı, ülkenin en gelişmiş ve kalabalık şehridir. Uçakların iniş yaparken yükseldikleri tek havalimanına sahip olan La Paz, 3600m rakımıyla aynı zamanda, dünyanın en yüksekteki başkentidir. Şehrin merdivenlerinden çıkarken bunun ne demek olduğunu direk hissedeceksiniz. Bu yüzden değişen hava koşullarına karşı, tedbirli olmak gerekli. Plaza Avaroa, Plaza San Francisco, Plaza Murillo ve Plaza Espana Avrupai kafelerin çevrelediği en büyük ve en kalabalık meydanlar. İlgilenenler, Cadı pazarını (Witches Market) ve bisikletle yapılan dünyanın en tehlikeli aktivitelerinden biri olan Death Road’u (Ölüm Yolu) görebilirler. Şehirdeki diğer enteresan noktalar ise şöyle:

Sagamaga Caddesi,Magic Market,Museo de la Coca,Copacabana,Titicaca Gölü,,Ay Vadisi (Valle de la Luna),Tupiza,Santa Cruz

Salar de Uyuni’de gezilecek yerler

Doğa ananın ilüzyonu sayesinde, yer ile ufkun birleştiği dünyanın en büyük aynası Salar de Uyuni Bolivya’nın güney batısında kalıyor. Buz gibi tuz kaplı olan göl, yüzeyinin üstünde yağmur zamanı biriken su, ayna gibi görünerek, gölün üzerindeki her cismi yansıtıyor. Gölün merkez kısmında yer alan Balık Adası’nın üstünde yer alan kaktüs öbekleri ve renkli lagünler ise merak uyandıran ve bol bol fotoğraflanan ilginç bir görüntü sunuyor. Ayrıca muhteşem manzarası ve yürüyüş parkurlarına sahip Tupiza da, Uyuni’ye gelenlerin ilk uğradığı yerlerdendir.

Ne yiyip içelim?

Bol baharatlı Bolivya mutfağı, daha çok et yemekleri üzerine yoğunlaşmıştır. Günün her saati ve her öğünde et yenildiğini Bolivya sokaklarına yayılan kırmızı et ve tavuk eti, kokusundan rahatlıkla anlayabilirsiniz.

Şnitzeli andıran ve üzerinde yumurta bulunan bifteğin yanında, patates ve pilavla birlikte servis edilen yöresel yemeği mutlaka deneyin. Adı Silpancho’dur. Saltenya ise özel bir sos ile servis edilen ve fırında pişirilen et yemeğidir ve o da patatesle servis edilir. Sığır etinden yapılan Antıcucho de corazôn yemeği de, bir akşamsefası için birebirdir. Şiş kebap usulü pişirilir ve tabii ki o da patatesle servis edilir. Yani dememiz o ki, patates bu ülkede çok sevilir ve birçok yemeğe eşlik ederken görebilirsiniz. Yemeklerin bir diğer ekürisi ise, salsa sosuna benzeyen llajhua çeşnisidir.

Nerede eğlenelim?

Gün boyu süren aktiviteler, seyyahların enerjisinin çoğunu aldığı için gece hayatına çok fazla yer kalmamış Bolivya’da. Ancak bu gecelerin renkli geçmediği anlamına gelmiyor tabii ki. Meydanlarda performanslarını sergileyen sanatçılar, eğlenceli gösterileriyle neşeli bir kalabalığı kendine çekiyor. Akşam yemeklerinin yendiği restoranlarda, İspanyol ezgili canlı müzik eşliğinde başlayan dans gösterileri ise, yemeklere farklı bir dokunuşta bulunuyor. Kat edilecek mesafelerin uzun olması ve ulaşımın yavaş olması sebebiyle, erken başlanan günlerin geceleri de erken sonlanıyor Bolivya’da. Gece geç saatlerde sokaklarda yerli halkın taşkınlık yapma ihtimaline karşı dikkatli olmak gerekir.

Nerede konaklayalım?

Ülkenin ekonomik durumu göz önüne alındığında, lüks otellere pek fazla rastlanmıyor. Konaklama genelde orta düzeydeki oteller, pansiyonlar ve hostellerle sınırlıdır. Eğer bir tur programı ile birlikte, paket tatil programıyla geliyorsanız, yer bulmanızda bir sıkıntı olmayacaktır. Aksi takdirde önceden rezervasyon yaptırmakta fayda var. Pansiyon ve orta düzey otellerde, günlük konaklama kahvaltı dahil 10- 45 Dolar arasında değişiyor. Radisson Hotel, Camino Hotel, Hotel Berlina, Hotel Colombus, Camino Real, Otel El Dorado, Las Brisas, Hostel El Lobo ve Hostel Maya arasından bütçenize ve beğeninize göre tercih yapabilirsiniz. Hangi mevsimde gittiğinizle bağlantılı olarak odaların nasıl ısındığını sormakta fayda var.

Alışveriş için nereye gidelim?

Alışveriş yapmanın bu ülkede oldukça hesaplı olduğunu söyleyebiliriz. Renkli lama yününden örülmüş bereler, kazaklar, panço ve montlar, yüksek rakımlı bölgelerin gecelerinde çok işe yarıyor. Seyyahların tercih ettiği pantolonlar ise yüksek hareket kabiliyeti sağladığından, oldukça rahattır. Bunların yanında, yerli halkın sembolik desenlerle süslediği el emeği göz nuru kilimler, sevimli lamaları hatırlatacak süs objeleri, guayacan çiçeğinden yapılan çeşitli hediyelikler ve yöresel müzik aletleri alınabilir. Semt pazarlarında kurulan tezgahlar da ve alışveriş merkezlerinde hatıra ve hediye olarak alınabilecek, birçok şey bulacaksınız. Mercado Brujos ve Mercado Hechiceria bölgesini de gezmeyi unutmayın. Sadece Bolivya’da bulunan bir taş olan ve yakutu andıran Bolivanita, doğal taşından yapılan takıların da çok popüler olduğu aklınızda bulunsun.

Bunları unutmayın!

Yükseklik hastalığına karşı araştırma yapıp tedbirli olmak, önceden kişisel doktor tavsiyesi almak, yavaş hareket edip, alkol kullanmaktan sakınmak ve bol bol su içmek unutulmamalı.

Yerli halk, fotoğraf çektirdiklerinde ruhun bedeni terk ettiğini düşündüğü için fotoğraflarının çekilmesine izin vermiyor ve ters tepki gösteriyor.

Yöresel kadınların sırtlarında taşıdıkları bohçalarda genellikle çocukları oluyor. Taktıkları fötr şapka dik ise evli, hafif yan takılmış ise evlenmeye meyilli oldukları anlamına geliyor.

Ünlü lider Che Guevara’nın Bolivya’da tuzağa düşürülerek öldürülmesini sembolize eden heykelin önünde fotoğraf çektirmek, gezginlerin olmazsa olmazıdır.

Yükseklikten dolayı farklılaşan hava koşullarına hazırlıklı olun ve yanınızda farklı kıyafetler götürün.

Güney Amerika kıtasının en fakir ülkesi olan Bolivya’nın turistik bölgelerinde, dikkatli olmak gerekiyor. Sahte polis, yan kesici ve amaçları soygun olan kaçak taksilere karşı, ülke genelinde dahi uyarılar yapılıyor.

×
Access Type: front
Page [17]
Module: /home/intelligenceturkey.com/public_html/front/page.php
Language: tr
Identity: NULL

URL Params Empty array
Blocks List [9]
Installed Packages Empty array
Configuration Params [160]
Constants List [23]
Initialized Classes List [5]

$_POST Empty array
$_FILES Empty array
$_GET Empty array

PHP version: 7.4.20
$_SERVER [40]
$_SESSION [2]
$_COOKIE Empty array
Info [bolivya]
×
Hooks loaded, but weren't executed [4]

Hooks List

1phpphpFrontCurrencyChanged
2phpphpCoreUrlRewrite
3phpinit
4phpphpCoreBeforeAuth
5phpphpCoreBeforePageDefine
6phpphpCoreDefineAfterGetPages
7phpphpSmartyAfterFuncInit
8phpphpSmartyAfterMediaInit
9phpbootstrap
10phpphpCoreSmartyAfterBlockGenerated
11phpphpCoreCodeBeforeStart
12php
(1) phpCoreCodeAfterAll [1]
13phpphpCoreBeforeJsCache
14php
(2) phpCoreBeforePageDisplay [1]
15phpphpCoreDisplayBeforeShowBody
16smartysmartyFrontBeforeHeadSection
17smarty
(2) smartyFrontAfterHeadSection [1]
18smartysmartyFrontBeforeBreadcrumb
19smartysmartyFrontBeforeNotifications
20smartysmartyFrontBeforeMainContent
21smartysmartyFrontAfterMainContent
22smartysmartyFrontBeforeFooterLinks
23smartysmartyFrontAfterFooterLinks
24smarty
(1) smartyFrontFinalize [1]
25phpfinalize
Hooks [10/25]
×
#TimeQuery
1.0.16 ms
SET NAMES 'utf8mb4'
2.0.11 ms
SET sql_mode = ''
3.0.49 ms
SELECT `code`, `id`, `title`, `locale`, `date_format`, `time_format`, `direction ...
4.0.52 ms
SELECT `name` `key`, `value`, `type`, `options` FROM `sbr421_config` WHERE name ...
5.0.22 ms
SET time_zone = '+3:00'
6.34.25 ms
SELECT `key`, `value` FROM `sbr421_language` WHERE `code` = 'tr' AND `category` ...
7.0.76 ms
SELECT `name`, `code`, `type`, `module`, `filename`, `pages` FROM `sbr421_hooks` ...
8.0.28 ms
SELECT cc.name `key`, cc.value, cc.type, c.type config_type, c.options conf ...
9.0.91 ms
SELECT p.`id`, p.`name`, p.`alias`, p.`action`, p.`module`, p.`filename`, p.`par ...
10.0.22 ms
SELECT `name`, `url`, `title` FROM `sbr421_modules` WHERE `type` = 'package' AN ...
11.0.29 ms
SELECT * FROM `sbr421_pages` WHERE `name` = 'farkliicerikler' AND `status` = 'a ...
12.0.3 ms
SELECT `name`, `alias` 
   FROM `sbr421_pages`
13.0.2 ms
SELECT `name`, `menu`, `movable` 
   FROM `sbr421_positions`
14.0.4 ms
SELECT `object` `name`, `access` FROM `sbr421_objects_pages` WHERE (`object_type ...
15.0.42 ms
SELECT * FROM `sbr421_blocks` WHERE `status` = 'active' AND `module` IN ('', 'b ...
16.3.16 ms
SELECT `object` FROM `sbr421_objects_pages` WHERE `object_type` = 'blocks' && ` ...
17.0.23 ms
SELECT * 
   FROM `sbr421_acl_objects`
18.0.26 ms
SELECT * FROM `sbr421_acl_privileges` WHERE (`type` = 'user' AND `type_id` = '0 ...
19.0.33 ms
SELECT `alias`, `custom_url`, `name` FROM `sbr421_pages` WHERE `status` = 'acti ...
20.0.25 ms
SELECT m.*, p.`nofollow`, p.`new_window`, p.`action`, p.`custom_url` FROM `sbr ...
21.0.26 ms
SELECT `name`, `parent` 
   FROM `sbr421_pages`
22.0.3 ms
SELECT * FROM `sbr421_pages` WHERE `name` = 'bolivya' AND `status` = 'active' A ...
23.0.45 ms
SELECT `value` FROM `sbr421_language` WHERE `category` = 'page' AND `key` = 'pa ...
24.0.21 ms
SELECT COUNT(*) FROM `sbr421_online` WHERE `session_id` = '354r26nc9ae9jqqi35tk ...
25.0.28 ms
INSERT INTO `sbr421_online` SET `status` = 'active', `page` = 'https://intellige ...
26.0.78 ms
SELECT b.`id`, b.`title`, b.`date_added`, b.`alias`, b.`body`, b.`image`, m.`ful ...
27.0.3 ms
SELECT * FROM `sbr421_slider` WHERE `status` = 'active' ORDER BY `order`
28.0.21 ms
SELECT * FROM `sbr421_slider_block_options` WHERE 1 = 1
29.0.23 ms
SELECT * FROM `sbr421_currencies` WHERE `default` = 1 LIMIT 0, 1
30.0.25 ms
SELECT `code`, `id`, `title`, `locale`, `date_format`, `time_format`, `direction ...
Sql [Queries: 30]
×
Real time render: 0.06498
Math time render: 0.06415
Memory usage: 4.00Mb(4 194 304b)
2. class - Loading class iaDb
Rendering time: 0.13 ms (0.00013 s)
Memory usage: 2.00Mb (2 097 152)
3. class - Loading class iaSanitize
Rendering time: 1.02 ms (0.00115 s)
Memory usage: 2.00Mb (2 097 152)
6. class - Loading class iaUsers
Rendering time: 0.65 ms (0.0018 s)
Memory usage: 2.00Mb (2 097 152)
9. core - Basic Classes Initialized
Rendering time: 0.16 ms (0.00196 s)
Memory usage: 2.00Mb (2 097 152)
11. config - Cached Configuration Loaded
Rendering time: 0.9 ms (0.00286 s)
Memory usage: 2.00Mb (2 097 152)
12. core - Configuration Loaded
Rendering time: 0.31 ms (0.00317 s)
Memory usage: 2.00Mb (2 097 152)
14. core - Hooks Loaded
memory up: 50%
Rendering time: 37.6 ms (0.04077 s)
Memory usage: 4.00Mb (4 194 304)
15. class - Loading class iaUtil
Rendering time: 1.74 ms (0.04251 s)
Memory usage: 4.00Mb (4 194 304)
16. class - Loading class iaSmarty
Rendering time: 0.11 ms (0.04262 s)
Memory usage: 4.00Mb (4 194 304)
17. main - beforeSmartyFuncInit
Rendering time: 0.22 ms (0.04284 s)
Memory usage: 4.00Mb (4 194 304)
19. class - Loading class iaBreadcrumb
Rendering time: 0.15 ms (0.04299 s)
Memory usage: 4.00Mb (4 194 304)
21. class - Loading class iaAcl
Rendering time: 5.28 ms (0.04827 s)
Memory usage: 4.00Mb (4 194 304)
22. hook - phpCoreCodeAfterAll
Rendering time: 4.6 ms (0.05287 s)
Memory usage: 4.00Mb (4 194 304)
23. hook - phpCoreBeforePageDisplay
Rendering time: 0.65 ms (0.05352 s)
Memory usage: 4.00Mb (4 194 304)
24. class - Loading class iaSlider
Rendering time: 0.89 ms (0.05441 s)
Memory usage: 4.00Mb (4 194 304)
25. smarty - smartyFrontBeforeHeadSection
Rendering time: 1.59 ms (0.056 s)
Memory usage: 4.00Mb (4 194 304)
26. smarty - smartyFrontAfterHeadSection
Rendering time: 0.21 ms (0.05621 s)
Memory usage: 4.00Mb (4 194 304)
27. smarty - smartyFrontBeforeBreadcrumb
Rendering time: 6.25 ms (0.06246 s)
Memory usage: 4.00Mb (4 194 304)
28. smarty - smartyFrontBeforeNotifications
Rendering time: 1.1 ms (0.06356 s)
Memory usage: 4.00Mb (4 194 304)
30. smarty - smartyFrontAfterMainContent
Rendering time: 0.12 ms (0.06368 s)
Memory usage: 4.00Mb (4 194 304)
31. smarty - smartyFrontBeforeFooterLinks
Rendering time: 0.47 ms (0.06415 s)
Memory usage: 4.00Mb (4 194 304)
Timer [Time: 0.06498] [Mem.: 4.00Mb]
×
Notice: Trying to access array offset on value of type null
on line 148 in file includes/classes/ia.core.config.php
Backtrace58782 [3]
 
Error [1]