İstanbul, Türkiye +90 (212) 283 22 95

Hayallerin Hayat Bulduğu Yer

Motokros
Motokros

Cum Ara, 20 by Administrator

MOTOKROS 1930’lu yıllarda...

Kite Surfing/Uçurtma Sörfü
Kite Surfing/Uçurtma Sörfü

Cum Ara, 20 by Administrator

KİTE SURFİNG-UÇURTMA SÖRFÜ...

Kaykay
Kaykay

Cum Ara, 20 by Administrator

KAYKAY SPORU Tahta parçalarına...

Tüm Blog girişlerini görüntüleyin →

Antalya

ANTALYA

GENEL BİLGİLER

Yüz ölçümü: 20.723 km²

Nüfus: 2.328.555

Coğrafi Konumu:

Antalya ili, Türkiye’nin güneyinde, merkezi Akdeniz kıyısında olan bir turizm merkezidir. Kuzeyinde; Burdur, Isparta, Konya, doğusunda; Karaman, Mersin, batısında; Muğla illeri vardır. Güneyi, Akdeniz ile çevrelenmiştir. Türk Riviera’sı Antalya kıyılarının uzunluğu 630 km’yi bulur.

Tarihçe:

"Attalos Yurdu" anlamına gelen Antalya, II. Attalos tarafından kurulmuştur. Bergama Krallığı’nın sona ermesiyle (M.Ö. 133) bir süre bağımsız kalan kent, daha sonra korsanların eline geçmiştir. M.Ö. 77’de Komutan Servilius Isauricus tarafından, Roma topraklarına katılmıştır. M.Ö. 67’de Pompeius’un donanmasına üst olmuştur. M.S. 130’da Hadrianus’un Attaleia’yı ziyaret etmesi şehrin gelişmesini sağlamıştır. Bizans egemenliği sırasında, piskoposluk merkezi olarak adı geçen Attaleia, Türklerin eline geçtikten sonra, büyük bir gelişme göstermiştir. Modern şehir, antik yerleşmenin üzerine kurulduğundan, Antalya’da antik çağ kalıntılarına çok az rastlanmaktadır. Görülebilen kalıntıların ilki, eski liman olarak nitelenen kısmı ve limanı çevreleyen surdur. Surların park dışındaki kısmında, restorasyonu yapılan Hadrian Kapısı, Antalya’nın en güzel antik eserlerinden biridir.

Anıt mezar Antalya şehri ve çevresine antik çağda, “çok verimli” anlamına gelen Pamphylia, Batı kesimine ise Lykia denirdi. Milattan önce VIII. yüzyıldan itibaren buraya, Ege denizinin Batı kıyılarından göçenler; Aspendos ve Side gibi şehirleri kurmuşlardır. İkinci yüzyıl ortalarında hüküm süren Bergama Kralı II. Attalos, Side’yi kuşatmıştı. Antalya’nın yaklaşık 75 km. doğusundaki Side’yi alamayan kral, şimdiki il merkezinin olduğu yere gelerek bir şehir kurdu. Buraya onun adı verilerek Attaleia dendi. Zaman içinde Atalia, Adalya diyenler oldu. Antalya, onun adından gelmektedir.

Yapılan arkeolojik kazılarda Antalya ve bölgesinde, günümüzden 40 bin yıl önce insanların yaşadığı ispat edilmiştir. Milattan önce 2000 yılından bu yana bölge, sırasıyla; Hitit, Pamphylia, Lykia, Kilikya gibi kent devletlerinin ve Pers, Büyük İskender ile onun devamı sayılan Antigonos, Ptolemais, Selevkos, Bergama Krallığı’nın idaresine girmiştir. Daha sonra Roma Devleti, hüküm sürmüştür. Antalya’nın antik çağdaki adı Pamphylia idi ve burada kurulan şehirler özellikle II. ve III. yüzyılda altın çağını yaşadı. V. yüzyıla doğru da eski ihtişamını kaybetti.

Kaleiçi

Yöre Doğu Roma ya da Türkiye’de tanınan adıyla Bizanslıların hâkimiyeti altındayken, 1207’de Selçuklular tarafından, Türk topraklarına katıldı. Anadolu Beylikleri devrinde ise Teke Aşiretinin bir kolu olan, Hamitoğulları’nın egemenliğine girdi. Teke Türkmenleri, Türklerin eski yurdu bugünkü Türkmenistan’da da nüfus olarak en büyük boylardan biridir. XI. yüzyılda bir kısmı buraya gelmiştir. Bugün Antalya’nın kuzeyi ile Isparta ve Burdur’un bir kısmı olan Göller Bölgesinin, bir adı da Teke yöresidir. Osmanlılar zamanında, Anadolu eyaletine bağlı Teke sancağının merkezi, şimdiki Antalya il merkeziydi. O yıllarda buraya Teke sancağı denirdi. İlin şimdiki adı ise, aslında antik çağdaki adının biraz değişmiş şeklidir ve Cumhuriyet döneminde verilmiştir.

XVII. yüzyılın ikinci yarısında Antalya’ya gelen ünlü Osmanlı seyyahı Evliya Çelebi, kale içinde dört mahalle ve üç bin ev, kale dışında 24 mahallesi olduğunu belirtir. Şehrin çarşısı ise kale dışındaymış. Evliya Çelebi’ye göre limanı, 200 parçalık gemi alacak büyüklüktedir. İdarî bakımdan Konya’ya bağlı Teke Sancağı’nın merkezi olan Antalya, Osmanlı imparatorluğunun son yıllarında bağımsız sancak haline getirildi.

Günümüz Kaleiçi evleri, büyük bir bölümü yıkılmış ve yok olmuş at nalı şeklinde içten ve dıştan surlarla çevrilidir. Surlar, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı devirleri ortak eseridir. Surların 80 burcu vardır. Surların içinde kiremit çatılı 3.000 kadar ev bulunmaktadır. Evlerin karakteristik yapıları, Antalya'nın sadece mimari tarihi hakkında fikir vermekle kalmaz, aynı zamanda bölgedeki yaşam tarzını, gelenek ve görenekleri en iyi şekilde yansıtır. 1972 yılında Antalya iç limanı ve Kaleiçi semti, özgün dokusu nedeniyle "Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu" tarafından "SİT bölgesi" olarak koruma altına alınmıştır. Turizm Bakanlığı'na "Antalya- Kaleiçi Kompleksi" yenileme çalışmasından dolayı, 28 Nisan 1984’de FİJET (Uluslararası Turizm Yazarları Birliği) tarafından Altın Elma Turizm ödülü verilmiştir. Günümüzde Kaleiçi otelleri, pansiyonları, restoranları ve barları ile eğlence merkezi haline gelmiştir.

Eski Antalya Evleri:

Yazların çok sıcak ve kışların ılık geçtiği Antalya'da eski evlerin yapımında soğuktan çok, güneşi önlemeye ve serinlik sağlamaya önem verilmiştir. Gölgeli taşlıklar ve avlular hava akımını kolaylaştıran özelliklerdir. Depo ve hol görevi yapan girişi ile üç kat üzerine kurulmuştur.

Yivli Minare:

Antalya’nın ilk Türk yapısıdır. Merkezde liman yakınındadır. Üzerindeki yazıta göre, Anadolu Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubat’ın yönetimi zamanında (1219-1236) inşa edilmiştir. Tuğla ile örülen gövdesi, sekiz yarım silindirden oluşur. Bu minarenin bitişiğinde bir cami varsa da yıkılmış olmalıdır. Çünkü Minarenin yanındaki Cami daha geç devre, 1372 yılına aittir. Bir Türk Beyliği olan Hamitoğulları zamanında, Tavaşi Balaban adlı bir mimar tarafından yapılmıştır.

Şehzade Korkut Camii:

İlk iskânı yaklaşık 2500 yıl öncesinden başlayarak, günümüze kadar kesintisiz yerleşim gören Antalya Kaleiçi, bu süreçte farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Caminin de içerisinde bulunduğu arkeolojik alan, kentin bilinen en eski yaşam mekânlarını bünyesinde barındırmaktadır.

MÖ. 330-30 tarihleri arasında inşa edilen ve Roma Dönemi boyunca da kentin kalbi niteliğinde bir meydan (agora) olarak işlevini sürdüren alanın bir köşesine, Milattan Sonra 6. Yüzyılda, anıtsal bir kilise inşa edilmiştir. Daha sonra Türk döneminde cami işleviyle kullanılan yapı, farklı medeniyetlerin izini taşıyan bu yapı, kültür varlığı olarak tescil edilmiştir. 1896 yılındaki yangın felaketine kadar ibadethane işlevini kesintisiz sürdüren bu eser, geçirdiği ağır tahribat nedeniyle, artık kullanılamaz hale gelmiş ve yakın zamana kadar kaderine terk edilmiştir.

1970’li yıllarda Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce yapılan kısmi onarım, yapının daha fazla tahrip olmasını önlese de, zamanla yeni tahribatlar oluşmuştur. Özellikle statik sorunlar ve malzeme tahribatı nedeniyle, geri getirilemeyecek kayıplar yaşanmıştır. 2007-2008 yıllarında yapılan bilimsel kazıların verileriyle, ülkemizin önemli bilim insanları ile yapılan incelemeler sonrasında, özellikle ana duvarlarının sadece takviyeler ile ayakta tutulamayacağı, bu durumun mevcut kalıntıların varlığı ve insan yaşamı için büyük tehlike oluşturması, yıkılmaya meyilli eğik ve ayrılmış duvarların, boşalan derzlerin, yapının geçirdiği yangın nedeniyle, sürekli ve hızla artan malzeme kayıplarının basit müdahaleler ile önlenemeyeceği anlaşılmıştır.

Alandaki kalıntıların tamamının ancak kapsamlı restorasyon, tamamlama ve çevre düzenleme çalışmaları ile yok olmadan kurtarılabileceği kanaatine varılmış olup, her birisi farklı alanlarda yetkin ve ehil bilim insanları ve uzmanlarıyla çalışılarak; arkeolojik alandaki farklı kültürel dönemlerin kalıntıları daha fazla tahrip olmadan varlığını sürdürmesi, alanda ele geçen yaklaşık 1200 adet nitelikli taşların düzenlenerek yapı etrafında sergilenmesi, kapalı mekânın Şehzade Korkut Camii olarak kayıtlara geçen son işleviyle kazandırılması amaçlanmıştır. Sağlamlaştırma ve restorasyon çalışmalarında arkeolojik alan ve yapıdaki sorunsuz orijinal malzemeye dokunulmamasına, statik sorunlar yaşayan duvarlara ait orijinal malzemenin numaralandırılarak sökülmesi ve yeniden yerinde kullanılmasına özen gösterilmiştir.

Karatay Medresesi:

İl merkezindeki önemli Türk İslâm yapılarından olup XIII. yüzyıl ortasında inşa edilmiştir.

Evdir Han:

20. yüzyıl başlarına kadar ulaşım at ve develerle sağlanır, ticaret malları da bu hayvanlarla nakledilirdi. Kervanlar yollarda, “Han” ve kervansaraylarda konaklardı. İşte Evdir Han da bunlardan biridir. Antalya’dan kuzeye giden yol üstündedir. Bugünkü Antalya-Korkuteli kara yolunun 1 km. doğusunda ve il merkezine 18 km. uzaklıktadır. En fazla dikkati çeken kısmı sivri kemerli ana giriş kapısıdır. XIII. yüzyılın başlarında yapılmış bir Selçuklu eseridir.

Kırkgöz Han:

Antalya – Afyon eski yolundaki ikinci durak yeri Kırkgöz Han’dır. Kırkgöz Han Antalya’ya 30 km. uzaklıkta bulunan Kırkgöz’de, Pınarbaşı mevkiindedir. Çok sağlam bir durumdadır.

Düden Şelâleleri:

Antalya il merkezinin yaklaşık 10 km. kuzeydoğusundaki bu şelâle, şehri simgeleyen tabiat güzelliklerindendir. 20 metre yükseklikten dökülür. Ana kaynağı Kırkgöz mevkisidir. Aşağı Düden Şelâlesi ise Lâra Plajı yolundadır. Kent merkezinin güneydoğusunda, 40 metre yükseklikteki falezlerden denize dökülür. Antalya’nın simgeleşmiş tabiat güzelliklerindendir.

Kurşunlu Şelâlesi:

İl merkezinin doğusundaki Alanya yolunun 24. km’sindeki sapaktan Isparta yoluna girildikten 7 km. sonra, ulaşılabilir. Bu tabiat harikası da en çok ziyaret edilen yerlerden biridir. Şelâle bir masal diyarından çıkıp gelmiş gibidir. Yemyeşil derin bir vadinin içindedir. Bütün çevresi yaklaşık yarım saatlik bir yürüyüşle gezilebilir. Yer yer gölcüklerin oluştuğu sularda çok sayıda balık yaşamaktadır. Aynı zamanda zengin doğası ile dikkat çeker. Düden, Kurşunlu ve Manavgat Şelâleleri, birçok Türk filminde mekân olarak kullanılmıştır. Hepsine de otobüsle rahatlıkla gidilebilir.

Lâra - Konyaaltı Plajı:

Antalya il merkezinin 10 km. kadar doğusundaki doğa harikası Lâra Plajı ile Antalya merkezinin batı kıyısındaki Konyaaltı Plajı şehrin en güzel kıyılarıdır.

Perge:

Antalya 18 km doğusunda, Aksu Bucağı yakınındadır. Kilikya - Pisidia ticaret yolunun üstünde yer aldığı için, önemli bir Pamphylia şehridir. Kuruluşu diğer Pamphylia şehirleriyle aynı zamana rastlar (Milattan Önce VII yüzyıl). Perge, Hıristiyanlar için önemli bir kent idi. Aziz Paulos ve Barnabas, Perge’ye gelmiştir. Magna Plancia gibi kimi zenginler, buraya önemli anıtlar kazandırmışlardır.

İlk kazıların 1946 yılında İstanbul Üniversitesi tarafından başlatıldığı Perge’de; Tiyatro, Stadyum, Sütunlu Cadde, Agora’dan oluşan şehir kalıntıları bulunmuştur.

Karain Mağarası:

Antalya’nın 27 km. kuzeybatısında, Yağcılar sınırları içindeki Karain Mağarasında bulunan kalıntılar Paleolitik, Mezolitik, Neolitik ve bronz çağlarına aittir. Bu mağara, görülmesi gereken yerlerdendir.

Ariassos:

Antalya-Burdur otoyolunun 48. kilometresinde, sola dönülen bir sapaktan 1 km. içerdedir. Bir dağın yamacında kurulmuş olup, hamamları, kaya mezarları açısından görülmeye değerdir. Ariassos kentine girilen vadinin başlangıcında kentin en görkemli kalıntısı olan giriş kapısı yükselir. Roma devrinden kalma bu anıt, 3 kemerli ve dolayısıyla 3 girişli olduğu için, yöre halkınca “Üç kapı” diye anılır. Kentin şaşırtıcı bir özelliği, dörtte üçünün, olağanüstü gösterişli anıtsal mezarlar olan nekropolis kalıntısı olmasıdır.

Yaşam:

Antalya ve çevresinde, asırlardır süzülen iki hayat tarzının da mirası vardır. Türkler buraya ilk geldiklerinde yerleşik düzene hemen uymuşlar; köy, kasaba ve şehirler kurmuşlardır. Nüfusun bir kesimi ise Türklerin Anadolu’ya gelmesinden önce olduğu gibi, konargöçer hayatı sürdürmüştür. Yarı yerleşik olan bu hayat tarzına göre, birbirine akraba en az 15–20 aile, bazen de yüzlerle ifade edilen sayıdaki aileler; kıl çadırlarda yaşar, yazın dağlara çıkar, kışın ise kışlak denen sıcak ovalara inerlerdi. Deve, koyun gibi hayvanları yetiştirir, bunlardan ürettikleri ürünleri, yerleşik halkın ürünleriyle değişerek ya da satarak geçinirlerdi. Et, süt, yağ üretirler, kıl çadır ve doğal kökboyalı kilim dokurlardı. Kışlaklarda dar alanlara tahıl, sebze ekenler bile olurdu. Hatta Osmanlı ordusuna at yetiştiren büyük konargöçer grupları (aşiret, oymak) vardı.

Bugün Avrupa’nın en önemli müzelerini süsleyen Türk kilimleri, bu insanların el emeği göz nurudur. Günümüzdeki halk müziği kültürünün çok büyük bir kısmı konargöçerlerden mirastır. Karacaoğlan, Dadaloğlu gibi Türk halk şiiri ve müziğinin en büyük ozanları, bu kültürün temsilcileridir. Eskiden beri kırsal kesimdeki köylerde yerleşik hayatı sürdürenler kendilerini, “yerli, köylü” gibi tabirlerle nitelerken, Yörüklerin topluca yerleştiği bir köye gitseniz “Burası Yörük köyü” derler. Türkiye’nin hemen her tarafında bu tür nitelemeleri duyabilirsiniz. Ancak insanlar eskilere uzanan bu hayat farkını bu şekilde vurgulasa da, hepsi aynı köke sahiptir ve Türk’tür. Aslı birbirlerine farklı gözle bakmazlar ve bunu bir zenginlik olarak görürler.

Bugün Türkiye, çağdaş modern hayata en iyi uyum sağlayan, teknolojiyi en iyi şekilde kullanan ülkelerden biridir. Ama hem nostaljik hem de kültürel değeri olan, binlerce yıldır devam eden hayatı sürdüren, birkaç küçük konargöçer grubu kalmıştır günümüzde. Sayıları da birkaç yüz kişiyi geçmez. Hazin bir biçimde, o hayat tarzından sadece develer kalmıştır. Yolunuz düşerse yaz aylarında Belek, Manavgat ve Alanya’da süslenmiş, çanlı çıngırdaklı turist taşıyan develer görürsünüz. İşte o günlerden hatıradır bu develer. Ayrıca Kemer’de ve Antalya Kumluca yolunda yine yerli yabancı turistlere hizmet veren, Yörük çadırları görürsünüz. Yarı müze görünümündeki bu çadırlarda, Yörüklere has ayran ve gözleme yiyebilirsiniz. Antalya’nın yerli halkı bugün bile imkân bulduğunda yazın Gömbe, Sütleğen, Alanya gibi yaylalara çıkar. Bu gelenek, atalarından kalan bir hatıradır. Alanya gibi bazı ilçelerde, kışın Toros dağlarında kuyularda saklanan karların, Ağustos ayında dağdan indirilerek ilçe merkezine getirildiğini, şerbet haline getirilerek seyyar satıcılar tarafından satıldığını görürsünüz. Bu da yine Yörüklerin eski geleneklerinden sadece biridir.

Yerel Yemekler:

Yörüklerin beslenme tarzının temelini, hayvancılık ve buğdaydan elde edilen besinler belirler. Kıyı şeridinde az da olsa yaş sebze üretilmesine karşın, iç bölgelere gidildikçe buğday ve kuru sebze ağırlık kazanır. Antalya’da dünya mutfaklarının tamamına turistik otel ve lokantalarında bulmak mümkündür. Ama yöreye has yerel yemekler şunlardır: Saç kavurması, Tandır kebabı, Kölle (buğday, fasulye, nohut ve bakla haşlaması), Domates civesi, Hibeş, Arapaşı’dır.

İklimi:

Akdeniz ikliminin hâkim olduğu Antalya’da, kışlar ılıman ve yağışlı, yazlar ise sıcak ve kurak geçer.

Ulaşımı:

Karayolu, havayolu ve denizyolu ile ulaşım sağlanmaktadır. Antalya havalimanı uluslararası hava trafiğine açıktır.

Antalya'nın İlçeleri; Akseki, Aksu, Alanya, Demre, Döşemealtı, Elmalı, Finike, Gazipaşa, Gündoğmuş, İbradı, kaş, Kemer, Kepez, Konyaaltı, Korkuteli, Kumluca, Manavgat, Muratpaşa ve Serik olmak üzere 19 tanedir.

Antalya'nın konumu yaz turizminin kalbinin burada atmasını sağlamıştır. Her yıl Antalya'ya on binlerce yerli ve yabancı turist gelmektedir. Bu da ülke için müthiş bir kazanımdır.

Ayrıca Antalya'nın toprakları tarıma çok elverişlidir. Seracılık da çok yaygın şekilde yapılmaktadır. Hemen hemen bütün meyve ve sebzeler Antalya'da yetişir. Turunçgiller (mandalina,limon, portakal, greyfurt) en çok üretilen meyvelerdir. Ayrıca elma, şeftali, armut, üzüm gibi meyvelerin yanında biber, fasulye, domates, patlıcan gibi her çeşit sebze yetiştirilmektedir.

Antalya'da koyun, keçi ve sığır yetiştiriciliği ile balıkçılık da önemli bir ekonomik faaliyettir. Akdeniz'e kıyısı olan şehir, bu denizin zengin balık çeşidinden en iyi şekilde faydalanmaktadır.

Ayrıca Antalya limanı, deniz ticaretinin ülkemizdeki kilit limanlarından biridir.

×
Access Type: front
Page [17]
Module: /home/intelligenceturkey.com/public_html/front/page.php
Language: tr
Identity: NULL

URL Params Empty array
Blocks List [9]
Installed Packages Empty array
Configuration Params [160]
Constants List [23]
Initialized Classes List [5]

$_POST Empty array
$_FILES Empty array
$_GET Empty array

PHP version: 7.4.20
$_SERVER [36]
$_SESSION [2]
$_COOKIE Empty array
Info [antalya]
×
Hooks loaded, but weren't executed [4]

Hooks List

1phpphpFrontCurrencyChanged
2phpphpCoreUrlRewrite
3phpinit
4phpphpCoreBeforeAuth
5phpphpCoreBeforePageDefine
6phpphpCoreDefineAfterGetPages
7phpphpSmartyAfterFuncInit
8phpphpSmartyAfterMediaInit
9phpbootstrap
10phpphpCoreSmartyAfterBlockGenerated
11phpphpCoreCodeBeforeStart
12php
(1) phpCoreCodeAfterAll [1]
13phpphpCoreBeforeJsCache
14php
(2) phpCoreBeforePageDisplay [1]
15phpphpCoreDisplayBeforeShowBody
16smartysmartyFrontBeforeHeadSection
17smarty
(2) smartyFrontAfterHeadSection [1]
18smartysmartyFrontBeforeBreadcrumb
19smartysmartyFrontBeforeNotifications
20smartysmartyFrontBeforeMainContent
21smartysmartyFrontAfterMainContent
22smartysmartyFrontBeforeFooterLinks
23smartysmartyFrontAfterFooterLinks
24smarty
(1) smartyFrontFinalize [1]
25phpfinalize
Hooks [10/25]
×
#TimeQuery
1.0.45 ms
SET NAMES 'utf8mb4'
2.0.23 ms
SET sql_mode = ''
3.1.07 ms
SELECT `code`, `id`, `title`, `locale`, `date_format`, `time_format`, `direction ...
4.1.09 ms
SELECT `name` `key`, `value`, `type`, `options` FROM `sbr421_config` WHERE name ...
5.0.23 ms
SET time_zone = '+3:00'
6.73.17 ms
SELECT `key`, `value` FROM `sbr421_language` WHERE `code` = 'tr' AND `category` ...
7.1.69 ms
SELECT `name`, `code`, `type`, `module`, `filename`, `pages` FROM `sbr421_hooks` ...
8.0.71 ms
SELECT cc.name `key`, cc.value, cc.type, c.type config_type, c.options conf ...
9.2.54 ms
SELECT p.`id`, p.`name`, p.`alias`, p.`action`, p.`module`, p.`filename`, p.`par ...
10.0.93 ms
SELECT `name`, `url`, `title` FROM `sbr421_modules` WHERE `type` = 'package' AN ...
11.0.88 ms
SELECT * FROM `sbr421_pages` WHERE `name` = 'sehirrehberi' AND `status` = 'acti ...
12.0.78 ms
SELECT `name`, `alias` 
   FROM `sbr421_pages`
13.0.66 ms
SELECT * FROM `sbr421_pages` WHERE `name` = 'bizdenhaberler' AND `status` = 'ac ...
14.0.47 ms
SELECT `name`, `menu`, `movable` 
   FROM `sbr421_positions`
15.1.24 ms
SELECT `object` `name`, `access` FROM `sbr421_objects_pages` WHERE (`object_type ...
16.1.24 ms
SELECT * FROM `sbr421_blocks` WHERE `status` = 'active' AND `module` IN ('', 'b ...
17.10.69 ms
SELECT `object` FROM `sbr421_objects_pages` WHERE `object_type` = 'blocks' && ` ...
18.0.72 ms
SELECT * 
   FROM `sbr421_acl_objects`
19.1.22 ms
SELECT * FROM `sbr421_acl_privileges` WHERE (`type` = 'user' AND `type_id` = '0 ...
20.1.06 ms
SELECT `alias`, `custom_url`, `name` FROM `sbr421_pages` WHERE `status` = 'acti ...
21.0.94 ms
SELECT m.*, p.`nofollow`, p.`new_window`, p.`action`, p.`custom_url` FROM `sbr ...
22.0.95 ms
SELECT `name`, `parent` 
   FROM `sbr421_pages`
23.0.86 ms
SELECT * FROM `sbr421_pages` WHERE `name` = 'antalya' AND `status` = 'active' A ...
24.0.98 ms
SELECT `value` FROM `sbr421_language` WHERE `category` = 'page' AND `key` = 'pa ...
25.0.52 ms
SELECT COUNT(*) FROM `sbr421_online` WHERE `session_id` = '04ucn8s5pgdfq16fa6h3 ...
26.0.74 ms
INSERT INTO `sbr421_online` SET `status` = 'active', `page` = 'https://intellige ...
27.2.44 ms
SELECT b.`id`, b.`title`, b.`date_added`, b.`alias`, b.`body`, b.`image`, m.`ful ...
28.0.69 ms
SELECT * FROM `sbr421_slider` WHERE `status` = 'active' ORDER BY `order`
29.0.61 ms
SELECT * FROM `sbr421_slider_block_options` WHERE 1 = 1
30.0.59 ms
SELECT * FROM `sbr421_currencies` WHERE `default` = 1 LIMIT 0, 1
31.0.68 ms
SELECT `code`, `id`, `title`, `locale`, `date_format`, `time_format`, `direction ...
Sql [Queries: 31]
×
Real time render: 0.16584
Math time render: 0.16373
Memory usage: 2.00Mb(2 097 152b)
2. class - Loading class iaDb
Rendering time: 0.3 ms (0.0003 s)
Memory usage: 2.00Mb (2 097 152)
3. class - Loading class iaSanitize
Rendering time: 2.66 ms (0.00296 s)
Memory usage: 2.00Mb (2 097 152)
5. class - Loading class iaLanguage
Rendering time: 0.11 ms (0.00307 s)
Memory usage: 2.00Mb (2 097 152)
6. class - Loading class iaUsers
Rendering time: 1.27 ms (0.00434 s)
Memory usage: 2.00Mb (2 097 152)
7. class - Loading class iaView
Rendering time: 0.18 ms (0.00452 s)
Memory usage: 2.00Mb (2 097 152)
8. class - Loading class iaCache
Rendering time: 0.15 ms (0.00467 s)
Memory usage: 2.00Mb (2 097 152)
9. core - Basic Classes Initialized
Rendering time: 0.26 ms (0.00493 s)
Memory usage: 2.00Mb (2 097 152)
11. config - Cached Configuration Loaded
Rendering time: 2.32 ms (0.00725 s)
Memory usage: 2.00Mb (2 097 152)
12. core - Configuration Loaded
Rendering time: 0.54 ms (0.00779 s)
Memory usage: 2.00Mb (2 097 152)
14. core - Hooks Loaded
Rendering time: 80.81 ms (0.0886 s)
Memory usage: 2.00Mb (2 097 152)
15. class - Loading class iaUtil
Rendering time: 4.98 ms (0.09358 s)
Memory usage: 2.00Mb (2 097 152)
16. class - Loading class iaSmarty
Rendering time: 0.18 ms (0.09376 s)
Memory usage: 2.00Mb (2 097 152)
17. main - beforeSmartyFuncInit
Rendering time: 0.51 ms (0.09427 s)
Memory usage: 2.00Mb (2 097 152)
19. class - Loading class iaBreadcrumb
Rendering time: 0.25 ms (0.09452 s)
Memory usage: 2.00Mb (2 097 152)
21. class - Loading class iaAcl
Rendering time: 17.23 ms (0.11175 s)
Memory usage: 2.00Mb (2 097 152)
22. hook - phpCoreCodeAfterAll
Rendering time: 13.15 ms (0.1249 s)
Memory usage: 2.00Mb (2 097 152)
23. hook - phpCoreBeforePageDisplay
Rendering time: 1.66 ms (0.12656 s)
Memory usage: 2.00Mb (2 097 152)
24. class - Loading class iaSlider
Rendering time: 2.88 ms (0.12944 s)
Memory usage: 2.00Mb (2 097 152)
25. smarty - smartyFrontBeforeHeadSection
Rendering time: 4.69 ms (0.13413 s)
Memory usage: 2.00Mb (2 097 152)
26. smarty - smartyFrontAfterHeadSection
Rendering time: 1.04 ms (0.13517 s)
Memory usage: 2.00Mb (2 097 152)
27. smarty - smartyFrontBeforeBreadcrumb
Rendering time: 22.44 ms (0.15761 s)
Memory usage: 2.00Mb (2 097 152)
28. smarty - smartyFrontBeforeNotifications
Rendering time: 3.31 ms (0.16092 s)
Memory usage: 2.00Mb (2 097 152)
29. smarty - smartyFrontBeforeMainContent
Rendering time: 0.43 ms (0.16135 s)
Memory usage: 2.00Mb (2 097 152)
31. smarty - smartyFrontBeforeFooterLinks
Rendering time: 2.14 ms (0.16349 s)
Memory usage: 2.00Mb (2 097 152)
33. smarty - smartyFrontFinalize
Rendering time: 0.24 ms (0.16373 s)
Memory usage: 2.00Mb (2 097 152)
Timer [Time: 0.16584] [Mem.: 2.00Mb]
×
Notice: Trying to access array offset on value of type null
on line 148 in file includes/classes/ia.core.config.php
Backtrace67345 [3]
 
Error [1]